Kinderen en jongeren

Als kinderfysiotherapeut heb ik jarenlang gewerkt met kinderen en jongeren. Ik ken de verschillende ontwikkelingsfasen: wat houdt ze bezig, in welke ontwikkelingsfase zitten ze en wat maakt dat sommige dingen wel of niet lukken? Met deze ervaring in mijn achterzak werk ik nu vanuit een meer holistische invalshoek met deze doelgroep van 10 tot ca. 24 jaar. Mijn uitgangspunt is om ze te helpen zijn wie ze echt zijn. Alleen dan kunnen ze hun unieke kwaliteiten en talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten voor zichzelf en voor de wereld.

Thema's

Veel voorkomende vragen en patronen die vormend zijn voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren zijn: Wie ben ik eigenlijk? Hoe blijf ik dicht bij mezelf? Vinden anderen me dan nog wel leuk of aardig? Hoor ik er dan nog bij? Wat vind ik nu écht fijn, en wat niet? Durf ik dit eerlijk te zeggen, of ben ik liever loyaal naar anderen? Daarnaast zijn onzekerheid, angst en eenzaamheid ook veel voorkomende onderwerpen waar kinderen en jongeren mee naar de praktijk komen. 

Wat gaan we doen

De creatieve impulsen van een kind kunnen vaak een uitgangspunt zijn om mee te werken. Dat betekent dat we meestal starten met iets 'doen'. Iets wat aansluit bij de belevingswereld van het kind of de jongere. Dat kan een spel zijn, een wandeling, of gewoon een luchtig gesprekje. Ik volg daarmee het kind of de jongere in zijn of haar proces. Het gevoel van autonomie en zelfkennis zijn hierbij belangrijke pijlers.

Aanpak

Het meest belangrijk vind ik het om te werken zonder oordelen. Ik luister goed naar wat het kind of de jongere zegt, ook zonder woorden. Mijn aanpak hierin is rustig, open en eerlijk, waarbij er ook ruimte is voor de nodige humor. Mijn ervaring is dat dit verbindt en relativeert. Ik werk lichaamsgericht en pas dezelfde methoden toe als bij volwassenen. Lees hiervoor verder bij werkwijze. Uiteraard is de benadering leeftijdsadequaat en afgestemd op het kind of de jongere. 

Wil je meer weten, neem dan contact met mij op.

Praktijk de Kustlijn - Kinderen en jongeren

 

Mijn doel is om kinderen en jongeren weer aan het roer van hun eigen leven te laten staan. Om ze te leren bij zichzelf te blijven als het even moeilijk is.